Jak zapobiegać wyrzucaniu żywności?

stół pełny różnego rodzaju żywności

Problem marnowania żywności w Polsce jest ogromny, a co gorsza w największym stopniu odpowiadamy za to my, konsumenci. Z danych statystycznych wynika, że aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z naszych domów. Ze względu na olbrzymią skalę problemu (rocznie marnujemy w sumie ok. 5 mln ton żywności) w kolejnym artykule postanowiłam zamieścić informację o tym, jak możemy temu przeciwdziałać.

Najpierw plan

Zacznijmy od początku, czyli od tego, ażeby nadmiaru żywności nie kupować. Poniżej kilka podstawowych zasad robienia zakupów:

  1. Nie wychodzimy na zakupy, kiedy jesteśmy głodni – z pustym brzuchem mamy dużą szansę na zrobienie nadprogramowych zakupów i wydanie większej ilości pieniędzy, a następnie wyrzucenie tych produktów, ponieważ nie będziemy w stanie ich przejeść.
  2. Zaplanujmy posiłki, najlepiej na kilka dni – dzięki temu zrobimy przemyślane zakupy, zmniejszymy częstotliwość wychodzenia po produkty spożywcze, skrócimy czas poświęcony na weryfikowanie jakie produkty mamy w szafce i zastanawianie się co z nich dzisiaj zrobić na obiad.
  3. Sprawdźmy zawartość lodówki i szafek – zanim przygotujemy listę zakupów upewnijmy się, że tych produktów na pewno już nie mamy. I odwrotnie :). Zgodnie z raportem, jedynie ok. 42% konsumentów to robi.
  4. Przed wyjściem na zakupy zróbmy listę – podstawowa kwestia o której każdy z nas pewnie wie, a jednak i tak często o nie zapominamy. Jedynie ok 39% konsumentów ją przygotuje, a bez niej trudno o przemyślane zakupy.
  5. Robiąc zakupy na kilka dni, zastanówmy się jaki produkt w którym momencie zostanie wykorzystany – jeżeli wiemy, że jogurtu czy śmietany przez kilka najbliższych dni nie użyjemy wybierzmy do koszyka taki, który nie zepsuje się do tego czasu. I w drugą stronę. Jeżeli skorzystamy z jakiegoś produktu w najbliższym czasie to weźmy ten z odpowiednio krótką datą ważności. Dzięki temu pomagamy zarówno sklepom pozbyć się towaru, jaki innym konsumentom, którym zależy na dłuższej dacie ważności produktu, Dodatkowo działamy ekologicznie, a przy okazji możemy skorzystać z promocji i zaoszczędzić pieniądze.
  6. Daty ważności do spożycia produktu – znajomość różnicy pomiędzy datą zamieszczoną na produkcie „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed”. Więcej informacji na ten temat znajdziecie we wcześniejszym artykule: Czytamy etykiety produktów spożywczych.

W domu

Kolejnym krokiem jest odpowiednie przechowywanie żywności w domu. Jak zrobić to najlepiej?

  1. Logistyka – układaj w lodówce produkty zgodnie z zasadą: pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Zgodnie z datami ważności produktów. Ta zasada dotyczy wszystkich członków rodziny. Inaczej w lodówce zrobi się taki zamęt, że albo kupimy coś co już mamy i o tym nie wiemy, albo znajdziemy produkty, które obecnie nie nadają się do spożycia.
  2. Przechowywanie:
    1. Odpowiednie ułożenie produktów na półce w lodówce: w szufladzie dolnej warzywa, na drzwiach produkty wymagające niskich temperatur, takie jak: mleka czy soki; na górnej półce: dżemy, ciasta, kefiry, jogurty; na środkowej – sery, wędliny oraz produkty przez nas przygotowane; na dolnej – surowe produkty (ryby, mięsa).
    2. Przechowywanie produktów sypkich w słoikach – dzięki temu dłużej zachowają dobrą jakość, nie rozsypią się nam w szafce, a do tego będą ładniej wyglądały.
    3. Przekładanie produktów otwartych do pojemników na żywność. Szczególnie serów czy wędlin. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko ich szybkiego zepsucia.
  3. Zamrażanie – najbezpieczniejsza forma przechowywania żywności i to przez dłuższy czas. Ponadto mrożona żywność traci niewiele na swojej wartości odżywczej. Jeżeli mamy więc jakiś produktów za dużo warto je zamrozić. Wykorzystujemy w tym celu odpowiednie pudełka (mogą być te po lodach) lub woreczki (np. strunowe). Możemy zamrozić praktycznie wszystko: pieczywo, surowe mięso, rybę, gotowe dania, świeże zioła, warzywa czy owoce.
  4. Gotowanie z resztek – zgodnie z zasadą zero waste. Czyli gotowanie z tego co nam akurat pozostało. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo pomysłów co zrobić, aby nic nie wyrzucić lub bo jak najmniejsza część żywności trafiła do kosza. Oto kilka przykładów:
    • z ugotowanej w zupie włoszczyzny – możemy zrobić potrawkę z mięsem, pasztet lub dodać do niej np. jajka i zrobić pastę na pieczywo
    • z nieświeżego chleba – bułkę tartą, tosty francuskie, grzanki lub wykorzystać go np. do zrobienia klopsów
    • z resztek warzyw- możemy ugotować bulion (a wcześniej je zamrozić)
    • z nie najlepiej wyglądających owoców – kompot lub mus
    • z nadmiaru jajek – pastę jajeczną

W jaki sposób jeszcze możemy zapobiegać marnowaniu żywności?

Zdarza się, że mimo naszych najszczerszych chęci mamy w domu nadprogramowe jedzenie z którym nie ma co zrobić, a wyrzucić szkoda. Na szczęście jest jeszcze kilka opcji:

Jadłodzielnie

Czyli specjalnie przeznaczone miejsca (lodówki, szafki) w których każdy z nas może zarówno oddać jedzenie jak i się nim poczęstować. Jest to doskonała opcja jeżeli nie jesteśmy w stanie przejeść poświątecznych frykasów lub też ktoś obdarzy nas jedzeniem, którego zwyczajowo nie jemy. Dokładne informacje gdzie w Warszawie jadłodzielnie się znajdują i w jakich godzinach są otwarte możemy znaleźć chociażby na: https://www.facebook.com/FoodsharingWarszawa

Foodsharing – Podziel się jedzeniem z innymi 🙂

Po prostu podziel się z innymi. Z rodziną, sąsiadami albo ubogimi. Zawsze lepiej kogoś poczęstować niż dobre jedzenie zmarnować. Czujesz się z tym niekomfortowo? To może warto wstawić post na grupie sąsiedzkiej? Być może sąsiad z bloku właśnie wrócił z podróży, ma pustą lodówkę i chętnie zje co tam tylko masz :).

Organizacje charytatywne

W opcji mamy jeszcze różnego rodzaju organizację zajmujące się pomocą najuboższym (Organizacja Caritas Polska, Schroniska dla bezdomnych czy różnego rodzaju jadłodajnie). Ponad to co jakiś czas, szczególnie w okresie okołoświątecznym prowadzone są różnego rodzaju zbiórki żywności.

Aplikacje

I jedna z najprostszych opcji, czyli skorzystanie z aplikacji. Możemy znaleźć kilka aplikacji których celem jest przeciwdziałanie wyrzucaniu dobrej żywności. Jedną z nich jest ShareFood43. Jest to Polska aplikacja, darmowa, której celem jest dzielenie się żywnością z pozostałymi użytkownikami. Możemy w niej zaoferować produkty innym jak i zgłosić chęć posiadania danego produktu. Dodatkowo w aplikacji mamy opcję czatu oraz zamieszczania zdjęć oferowanych produktów. Na podobnej zasadzie działa aplikacja Olio – niestety dostępna po angielsku i w Polsce mało popularna.

Ponad to możemy zainstalować aplikacje (np. To good to go czy Foodsi) pozwalające na kupno żywności – w obniżonej cenie, która nie została sprzedana przez restaurację czy kawiarnie. Jest to świetny sposób, żeby zaoszczędzić pieniądze, zjeść coś pysznego, uratować żywność przed zmarnowaniem i wspomóc punkty gastronomiczne w tym trudnym dla wszystkich czasie.

Kilka słów na koniec…

Kończąc ten artykuł chciałam dodać parę słów od siebie. Żywność nie powinna lądować w koszu. Cierpi na tym nasza planeta, nasze portfele, a także potrzebujący którzy chętnie by ją za nas zjedli. Opcji jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia jest jak pokazuje powyższy artykuł wiele – zapewne temat nie został przeze mnie wyczerpany 😉 – dlatego zachęcam wszystkich do życia w myśl zasady zero waste w naszej kuchni. Suma summarum wszystkim nam to wyjdzie na dobre :).

Bibliografia

Fotografie
  1. Obraz Photo Mix z Pixabay
  2. Wyniki badań projektu PROM 2020
  3. Obraz Sarina Kinnunen z Pixabay
  4. Źródło: http://caritas.bielsko.pl/2018/10/11/unijna-zywnosc-dla-najubozszych-popz-2018-2019/

%d blogerów lubi to: