Zupka pomidorowa dla niemowlaka

pomidory na krzaku

W dniu dzisiejszym chciałam Wam zaproponować zupkę pomidorową dla niemowlaka. Moja Matylda zajadała się nią tak, że aż jej się uszy trzęsły. Taki obiadek doskonale sprawdzi się jako kontynuacja rozszerzania diety maluszkowi. Możemy podać ją również starszemu dziecku lub nawet przygotować dla siebie 🙂

Zupka pomidorowa z ryżem

Porcje: ok. 6 pojemniczków po 120 ml – nadmiar zupy proponuję zamrozić

Składniki:
  • pomidory krojone bez soli (w sezonie polecam świeże pomidory) – 1 puszka
  • marchewka – 1/2 sztuki
  • pietruszka korzeń – 1/2 sztuki
  • seler – 1/3 małej sztuki
  • ryż – 1/4 szklanki
  • przyprawy (opcjonalnie) zioła prowansalskie, natka pietruszki, bazylia, oregano (suszone lub świeże)
  • olej lniany lub rzepakowy
Przygotowanie

Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – dzięki czemu warzywa się szybciej ugotują. Zagotowujemy wodę w garnuszku. Wrzucamy do niej warzywa i gotujemy je do miękkości na małym ogniu (ok. 15-20 minut). W oddzielnym garnuszku gotujemy ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowane warzywa i ryż dorzucamy do rondelka z puszką pomidorów, doprawiamy ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi przyprawami – bez użycia soli i pieprzu) i całość zagotowujemy. W razie konieczności dodajemy również bulion z warzyw dla uzyskania odpowiedniej konsystencji – ważne, aby bulionu zbyt szybko nie wylewać, może się również przydać do rozrzedzenia zupki po zblednowaniu całości. Następnie gotową zupkę blendujemy na gładki krem. I już gotowe :).

Kilka słów na koniec…

Dopóki sezon na świeże pomidory jest dość odległy, a my chcielibyśmy dziecku pomidora wprowadzić do jadłospisu, to możemy poszukać pomidorów krojonych w puszcze (ja akurat znalazłam je na stoisku z BIO żywnością, bo jedynie takie nie miały w sobie soli). Posiłki przygotowywane dla niemowląt nie powinny zawierać soli, dlatego też tak ważne jest czytanie etykiety i wybranie odpowiednich pomidorów. Zamiast pomidorów w puszce możemy zdecydować się na przecier pomidorowy – bez soli. Nadmiar zupki proponuję zamrozić, co pozwoli zaoszczędzić trochę czasu ;). Olej najlepiej dodać bezpośrednio przed podaniem zupki dziecku – ok. jednej łyżeczki na porcję zupki. Zamiennie możemy również dodać masło ekstra. Pamiętajmy, że taka zupka stanowi bazę i zawsze możemy ją urozmaicić poprzez dodanie do niej np. awokado, mięska czy rybki – dzięki czemu stworzymy z klasycznej zupy pomidorowej zupę rybną (ja tak np. dodałam ugotowanego mintaja).

Fotografie
  1. Obraz kie-ker z Pixabay
  2. Zdjęcie naszej zupki 🙂

%d blogerów lubi to: